010-203 60 49

Vorige week schreef ik in Recht uit de Regio over de aansprakelijkheid bij fietsers. De conclusie luidde dat je als automobilist bij een ongeluk altijd een (deel) van de schade aan de fietser moet vergoeden. Terecht werd mij de vraag gesteld of dit ook geldt bij een aanrijding met een elektrische fietser? Een relevante opmerking, want er is een groeiende populariteit van elektrische fietsen in ons land. Daarbij zijn elektrische fietsen vaak bij ongelukken betrokken.
Zo zit het.

De wet ziet de elektrische fiets als gewone fiets. Zo moeten ze op het fietspad rijden en is er geen verplichting tot het dragen van een helm. En er is ook geen verzekeringsplicht.

De zogenaamde speed-pedelecs zijn geen fietsen in de zin van de wet. Omdat deze fietsen een snelheid van meer dan 25 km/u halen vallen deze fietsen onder de regels van een snorfiets. Daarvoor geldt onder meer een verzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid en is een brommerrijbewijs verplicht.

Het belangrijkste verschil tussen de elektrische fiets en de speed-pedelec is de maximale snelheid waarbij de fiets trapondersteuning geeft. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 km/h. De speed-pedelec biedt trapondersteuning tot maximaal 45 km/h. Ook het motorvermogen verschilt.

Conclusie
Dit betekent dat elektrische fiets tot 25 km/h wordt gezien als een ongemotoriseerd voertuig. Het gevolg daarvan is dat deze fiets onder de bescherming valt van de zwakkere verkeersdeelnemers. Wie in dat geval de schade betaalt na een ongeval leest u terug in de vorige Recht uit de Regio.

Een speed-pedelec valt wel onder de definitie van een gemotoriseerd voertuig. Het gevolg is dat een speed-pedelec daarmee niet wordt gezien als zwakke verkeersdeelnemer. De wettelijke bescherming die geldt voor zwakkere verkeersdeelnemers is op deze fietsers dus niet van toepassing. Het kan daardoor zijn dat u na een ongeval zelf opdraait voor de schade. Bent u zich daarvan bewust.

Tip
Elektrische fietsers zouden zich van te voren goed moeten inlezen over de soorten fietsen die er zijn en de daarvoor geldende, wetten en regels. Op de website van de rijksoverheid leest u daar meer over. Tot slot, laat u zich goed informeren over de mogelijkheden om u (aanvullend) te verzekeren.