Arbeidsrecht voor werknemers
Het arbeidsrecht is mede bedoeld om werknemers te beschermen. In de praktijk gaat het vaak anders. Juridische ondersteuning is hard nodig om die rechtsbescherming ook daadwerkelijk te krijgen. Met onze kennis en ervaring helpen wij u hier graag bij. Zoals bij de volgende arbeidsrechtelijke onderwerpen:
Ontslag
- een verstoorde arbeidsrelatie;
- een reorganisatie;
lees verder...
- slecht functioneren; of
- langdurige arbeidsongeschiktheid.
Zonder uw instemming kan uw werkgever dat echter niet zomaar doen. Hij moet afhankelijk van de reden eerst het UWV of de kantonrechter inschakelen om een einde aan uw dienstverband te maken. Dat leidt voor de werkgever zeker niet altijd tot succes. Daarom proberen werkgevers er vaak eerst samen met de werknemer uit komen.
Als u daarvoor openstaat, kan dat bijvoorbeeld door het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen. U tekent dan een vaststellingsovereenkomst waarin u de gemaakte afspraken vastlegt. Hieraan kleven gevaren. Wij beoordelen graag voor u of het verstandig is om zo het dienstverband te beëindigen. Ook leggen we uit wat de gevaren zijn en we bekijken of de inhoud van de vaststellingsovereenkomst (juridisch) klopt.
Verder gaan wij na of er nog andere zaken geregeld kunnen worden. Moet uw werkgever een vergoeding betalen? Wordt u direct vrijgesteld van werk met behoud van salaris? Vervalt het relatie- en concurrentiebeding? Enzovoort. Tot slot zullen wij altijd proberen om onze kosten voor uw rechtsbijstand te laten betalen door uw werkgever.
Verzuim en ziekte
lees verder...
kan weinig begrip meer zijn voor elkaars positie. Wij staan werknemers bij tijdens deze trajecten.
De ervaring leert dat met de goede toon van communiceren en de juiste adviezen de zaak vaak weer terug op het spoor komt. Soms kan het tijdig inzetten van mediation heel goed helpen. Wij proberen altijd de zaak voor u zo goed mogelijk op te lossen.
Relatie- en concurrentiebeding
lees verder...
daarop een forse boete. Wij adviseren u hier graag over.
Ontslag op staande voet
lees verder...
hebben. Van een dringende reden kan sprake zijn bij bijvoorbeeld diefstal of mishandeling.
De eisen die gelden voor een ontslag op staande voet zijn streng. Dat komt omdat het voor u verstrekkende gevolgen heeft. U raakt niet alleen uw baan en inkomen kwijt, maar u heeft ook geen recht meer op een uitkering. Om dit ontslag op staande voet aan te vechten is het belangrijk dat u snel in actie komt. U moet binnen twee maanden na de ontslagdatum de kantonrechter verzoeken om het ontslag te vernietigen. Doet u dat niet op tijd, dan bent u te laat en staat het ontslag vast. Bent u op staande voet ontslagen? Neem direct contact met ons op.
Contract en arbeidsvoorwaarden
lees verder...
wijzigen. U heeft een leaseauto en uw werkgever wil deze regeling terugdraaien. Uw baas wil u plaatsen in een lagere functie. Voor al deze en dergelijke zaken geldt: vraag ons gerust om advies.
Recensies
Advies nodig?
Neem contact op en leg uw zaak vrijblijvend aan ons voor.
© 2023 Overtoom | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Disclaimer
Website ontwerp en realisatie door Edvertised Media
© 2023 Overtoom | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Disclaimer
Website ontwerp en realisatie door Edvertised Media