085 760 35 11

Fietsongevallen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Je kunt de krant niet openslaan of er staat wel een aanrijding in waarbij een fietser of wielrenner betrokken is. Vaak met ernstige gevolgen en soms zelfs met dodelijke afloop. Eerder blogde Overtoom Letselschade over de aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een wielrenner en een auto. Met als conclusie dat een automobilist in bijna alle gevallen aan te spreken is voor de letselschade van de fietser. Lees dit artikel hier.

Maar is dat ook zo als er sprake is van een aanrijding tussen fiets-fiets of fiets-voetganger?

Het antwoord is nee. Fietsers worden beschermd bij een aanrijding waarbij een motorvoertuig  betrokken is. Als daarvan geen sprake is, dan zijn de gewone regels van het aansprakelijkheidsrecht van toepassing. Kort door de bocht wordt er dan gekeken of er sprake is van een onrechtmatige gedraging van partij A of B. Als blijkt dat wielrenner A geen voorrang heeft verleend aan voetganger B dan is A aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval van B. Vervolgens wordt gekeken of er mogelijk nog sprake is van eigen schuld van B. Dat kan van invloed zijn op de omvang van de schade die A aan B moet betalen.

Heb jij ook een (fiets) ongeval gehad en letsel opgelopen?

Wil je precies weten hoe het zit met het verhalen van schade na een (fiets)ongeval of aanrijding? Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos advies. We helpen je graag verder!

Overtoom Letselschade staat ingeschreven in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.