In de krant Heraut stond deze week het verhaal over een scooterrijdster. De scooterrijdster raakte gewond door een hond die de straat overstak waardoor zij ten val kwam (het artikel kun je hier lezen). Er is sprake van letselschade, maar wie betaalt haar schade?
Deze vraag wordt beheerst door het vraagstuk aansprakelijkheid voor dieren. Specifiek is in de wet geregeld dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor aangerichte schade. Deze regel is ontstaan omdat in de samenleving algemeen is aanvaard dat mensen zich laten omringen door dieren, waardoor er gevaren ontstaan die zelfs met de grootst mogelijke oplettendheid niet volledig beheersbaar zijn. Dat komt door de energie van het dier, waardoor het gedrag soms onberekenbaar is. De wet zorgt voor een stukje extra bescherming als dat misgaat.
Deze regel geldt overigens ook voor dieren die zijn aangelijnd, bereden worden of juist weggelopen zijn. In beginsel blijft de bezitter voor het gedrag van het dier aan te spreken. Dit is niet alleen van toepassing op directe schade, maar ook op indirecte schade die wordt veroorzaakt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een hond die – net als in het bovenstaand voorbeeld – de weg opschiet, een automobilist hiervan schrikt en daardoor tegen een paal aanrijdt.
De conclusie is dat wanneer er een ongeval wordt veroorzaakt door een dier, het verhalen van de schade in heel veel gevallen mogelijk is. Dit geldt ook zeker voor de onfortuinlijke scooterrijdster in het bovenstaande voorbeeld.
Ben je ook gewond geraakt door een hond, of heb je een ongeval gehad door toedoen van een ander dier? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos advies. We helpen je graag verder!