010-203 60 49

Gewond door een onbekende of onverzekerde veroorzaker? Betaalt het Waarborgfonds mijn schade? Doe de checklist!

Stel je voor je rijdt op de fiets en wordt geraakt door een auto. Je komt daardoor hard ten val en je raakt gewond. De ambulance komt ter plaatse en je wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Na een operatie verblijf je nog enkele dagen in het ziekenhuis en daarna mag je thuis verder herstellen. De gevolgen zijn fors, je kunt een tijd niet werken, hulp in huis is nodig en bovendien maak je kosten voor medische behandelingen. Wie vergoedt deze schade? In de meeste gevallen spreek je de veroorzaker aan maar die is in dit voorbeeld niet gevonden en onbekend gebleven. In dat geval kun jij je schade claimen bij het Waarborgfonds. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Hieronder tref je ze aan.

Checklist Waarborgfonds:

Het moet gaan om:

  • Een ongeval dat is gebeurd in Nederland;
  • Veroorzaakt door een motorvoertuig (of gekoppelde aanhangwagen, afgevallen lading, of een verloren onderdeel van het motorvoertuig) dat of:

(a) onverzekerd is, of;

(b) doorgereden is en waarvan de identiteit niet te achterhalen is, of;

(c) gestolen is, of;

(d) wel verzekerd is, maar waarvan de verzekeraar failliet is.

Voldoet jouw ongeval aan de genoemde voorwaarden dan wordt de schade door het Waarborgfonds vergoed. Belangrijk is dat je wel de volgende handelingen doet.

Checklist handelingen:

Om aanspraak te kunnen maken op de schadevergoeding van het Waarborgfonds moet je ‘aantoonbaar’ je best hebben gedaan om erachter te komen wie de tegenpartij is.

  • Verzamel getuigen en doe aangifte bij de politie. Let op, haast is geboden! Doe het binnen 14 dagen anders vergoedt het Waarborgfonds de schade niet;
  • Verzamel zoveel mogelijk sporen zoals foto’s, afgereden onderdelen, lakschade en glasscherven;

Als je weet wel weet wie de tegenpartij is maar blijkt het voertuig onverzekerd of gestolen dan geldt het volgende.

  • Stel de bestuurder of eigenaar van het voertuig eerst zelf aansprakelijk;

Staan alle vinkjes in de checklist op groen dan maak je aanspraak op een letselschadevergoeding door het Waarborgfonds! Laatste tip, laat je na het ongeval onderzoeken door de (huis)arts. Ook als het letsel lijkt mee te vallen. Dit is nodig om jouw letsel en schade als gevolg van het ongeval te kunnen bewijzen.

Heb jij ook een ongeluk gehad en letsel opgelopen en is de veroorzaker niet bekend of onverzekerd?

Wil je onze hulp bij het invullen van de checklist en het verhalen van jouw schade? Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Bel of mail ons! Onze hulp voor jou is kosteloos en we helpen je graag verder!

Overtoom Juristen staat ingeschreven in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.