Leed, verdriet, pijn en verlies aan levensvreugde noemen we immateriële schade. Smartengeld is een vergoeding van de immateriële schade. In artikel 106 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek is de vergoeding van smartengeld geregeld.
Uit de wet volgt dat er recht op smartengeld bestaat bij:
- schending van je eer of goede naam;
- aantasting in de persoon;
- aantasting van de nagedachtenis van een overledene;
- doelbewust toegebrachte schade;
- geleden fysieke en psychische schade.
Smartengeldgids
De hoogte van het smartengeld hangt onder meer af van eventuele blijvende klachten of beperkingen en de gevolgen voor jou, nu en in de toekomst. Ook de aard en ernst van het letsel en leeftijd zijn belangrijke factoren. Als handvat voor het berekenen van de hoogte van het smartengeld maken wij gebruik van de Smartengeldgids of Smartengeldboek. Hierin staan uitspraken van rechters over de toekenning van smartengeld in letselschadezaken. Het is zaak aan te sluiten bij een uitspraak die past bij de situatie. Een handig hulpmiddel, maar niet meer dan dat. Zelden is een zaak precies gelijk en dat vraagt dan toch echt maatwerk door een specialist.
Claim
Het claimen van smartengeld doe je door het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van je schade. Je doet er goed aan om dit door een letselschade expert uit handen te laten nemen. Over het algemeen is onze dienstverlening kosteloos en uiteraard zorgen we ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.
Heb je een ongeval gehad? Wil je weten of je recht hebt op smartengeld, en wat de hoogte daarvan is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos advies. Wij kijken graag met je mee!
Ook op onze website kunt u hier nog meer over lezen.